9809.c Terug
Vooruit 9809.29

Med: 9809.28

Date: Thu, 24 Sep 1998 14:49:46 +0100
From: Anne Houk de Jong <AnneHouk.de.Jong@meertens.knaw.nl>
Subject: Med: 9809.28: Wetenschap in Coca Cola-fabriek? Meertens Instituut opent deuren op Wetenschapsdag, 4 oktober

Wetenschap in Coca Cola-fabriek?
MEERTENS INSTITUUT OPENT DEUREN OP WETENSCHAPSDAG, 4 OKTOBER

Op de Nationale Wetenschapsdag, zondag 4 oktober (12.00-17.00) is het Meertens Instituut in Amsterdam te bezoeken. Men kan kennismaken met het werk van wetenschappers die onderzoek doen naar de gewoonste èn ongewoonste dingen van Nederland. Kortom: Nederlandse taal en cultuur in al zijn varianten. Niet de standaardcultuur, maar dat wat ervan afwijkt is het voornaamste onderzoeksgebied van het Meertens Instituut. Momenteel lopen er tal van projecten op het gebied van taalvarianten en dialecten, naamgeving, moderne/traditionele (volks)verhalen, Nederlandse liedcultuur, materiële cultuur, feesten en rituelen. Ook hedendaagse, en multiculturele ontwikkelingen worden hier gevolgd.

Het Meertens Instituut verhuisde onlangs van de Amsterdamse Keizersgracht naar Amsterdam Zuid-Oost, en verruilde het statige grachtenpand voor de moderne architectuur van de voormalige Coca Cola-fabriek. Het is daarmee niet alleen veel groter geworden, maar ook toegankelijker voor publiek. De bereikbaarheid is voor reizigers met eigen vervoer (volop gratis parkeergelegenheid) en voor reizigers met Openbaar Vervoer prima.

Lezingen
13.30 uurDe nederlandse volksverhalenbank
door Theo Meder
14.00 uur   What's in a name?
door Willem Kuiper
14.30 uurDe wereld achter kalenderfeesten
door Gerard Rooijakkers
15.00 uurWat denkt u van de zachte g?
door Ton Goeman
15.30 uurHet Wilhelmus en het volkslied
door Louis Peter Grijp
16.00 uurTaal en cultuur in een Utrechtse buurt
Hester Dibbits

Videopresentaties
Er zijn doorlopend videopresentaties, met o.m Bedevaart en Paardenprocessie in Hakendover, Wat is dat voor een dialect? Rituelen in Nederland

Databanken
Diverse databanken kunnen worden bekeken, w.o. de databank Familienamen, de Nederlandse Volksverhalenbank, de Nederlandse Liederenbank, de Boedelbank, de Nederlandse Dialectvragenlijsten

Voor kinderen
Weet jij een goeie mop? Vertel 'm ons en typ deze in de grootste moppencomputer van Nederland! Of haal je draaiorgel-diploma! Hou je van spannende verhalen? Doe mee met de Verhalenman!

Datum, tijd:   zondag 4 oktober, 12.00 uur- 17.00 uur
Adres:Joan Muyskenweg 25, Amsterdam.
Toegang:gratis (bezoek ook het NIWI!)
Informatie:Anne Houk de Jong (PR & Communicatie)
tel 020-4628539
fax 020-4628555
email: anne.houk.de.jong@meertens.knaw.nl


[Dit nummer][Agenda]