0311.27 Terug
Vooruit 0311.b

Sym: 0311.28

Date: Thu, 20 Nov 2003 14:40:58 +0100
From: Edwin Lucas <edwin.lucas@wxs.nl>
Subject: Sym: 0311.28: Achterbergsymposium op za 29 november 2003 te Amersfoort

Achterbergsymposium 2003

Het Genootschap Gerrit Achterberg organiseert in 2003 weer een Achterbergsymposium. Het symposium vindt plaats op zaterdag 29 november 2003 van 10.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur in de Buiningzaal van Museum Flehite, Westsingel 50 te Amersfoort. Het Genootschap schotelt de bezoekers dit jaar een gevarieerd programma voor van poëzie-interpretatie, muziektheater, psychiatrie en een videodocumentaire.

Neerlandicus Jaap de Gier plaatst het gedicht 'De verloren zoon' in breder perspectief. Onderzoeker Pieter van Dyck, die bij het Vlaams Fonds voor Wetenschap en Onderzoek (FWO) een proefschrift voorbereidt over het fragmentatiemotief in de poëzie van Achterberg, presenteert Achterberg als taalknutselaar. Hij belicht de poëzie van Achterberg met aandacht voor het associatieve, het onaffe, het fragmentaire, het ordeverstorende, het betekenisloze.

Over Achterberg als psychiatrisch patiënt was het afgelopen jaar veel te doen in de media. Prof. dr. Ph.D.A. Treffers, hoofd Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum en directeur van het Academisch Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Curium te Oegstgeest, bespreekt de psychiatrische diagnostiek en behandeling van Achterberg, geplaatst in diens tijd. Hij zal kanttekeningen zetten bij het gebruik van de gedichten in de psychiatrische diagnostiek, en bij het gebruik van psychiatrische inzichten bij de interpretatie van poëzie. De Amsterdamse Theatergroep Flint, die dit najaar optreedt met de muziektheatervoorstelling De dichter is een koe, gebaseerd op het werk van Gerrit Achterberg, leent acteur/zanger David Vos en zakelijk leider Jantien Plooij één uur uit om iets te vertellen over de aanleiding tot de voorstelling, de opzet, de uitgangspunten en dergelijke. Ze zullen fragmenten van het programma vanaf CD ten gehore brengen.

Bij wijze van entr'acte vertoont het Genootschap de videodocumentaire Wat niet goed is, is niet geschreven; Gerrit Achterberg 1905-1962. De videofilm (NCRV, 1980) is gemaakt door Jelle van Doornik (samenstelling en regie) en Wim Hazeu (secenario). In beeld en aan het woord komen, onder vele anderen: Roel Houwink, Cathrien Achterberg-van Baak en Jan Vermeulen.

Programma

 
  10.00        Koffie/thee  
  10.25   Welkom; mededelingen  
  10.30   Jaap de Gier, Achterbergs 'De verloren zoon' in breder perspectief  
  11.15   Videodocumentaire: Wat niet goed is, is niet geschreven (1980)  
  12.00   Pauze (lunch in de stad, museumbezoek)  
  13.30   David Vos en Jantien Plooij, De dichter is een koe  
  14.15   Pieter van Dyck, Ballade van de bricoleur  
  15.00   Pauze  
  15.15   Prof. dr. Ph.D.A. Treffers, Psychiaters over Achterberg en zijn poëzie  
 

Over de sprekers
Jaap de Gier was docent Nederlands M.O. te Arnhem en te Rotterdam. Hij is gepromoveerd op de studie Stichtelijke en onstichtelijke experimenten, een onderzoek naar de ontwikkeling van Geerten Gossaert en de samenstelling van diens dichtbundel. Jaap de Gier is lid van het bestuur van de Stichting Genootschap Gerrit Achterberg. David Vos en Jantien Plooij zijn respectievelijk acteur/zanger en zakelijk leider bij Theatergroep Flint, Amsterdam. Pieter van Dyck studeerde Germaanse talen aan de Universiteit van Antwerpen en volgde een interuniversitaire GGS-opleiding Literatuurwetenschap. Momenteel is hij aspirant bij het Vlaams Fonds voor Wetenschap en Onderzoek (FWO). Hij bereidt een proefschrift voor over het fragmentatiemotief in de poëzie van Gerrit Achterberg. Prof. dr. Ph.D.A. Treffers is hoofd Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum, en directeur van het Academisch Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Curium te Oegstgeest.

Toegang
Toegang tot het symposium is gratis voor donateurs van de Stichting Genootschap Gerrit Achterberg. Niet-donateurs kunnen aan de ingang donateur worden. Anders betalen zij EUR 7,50 entree. Donateurs hebben niet alleen gratis toegang tot het symposium, maar ontvangen ook het Jaarboek Gerrit Achterberg en, rond de jaarwisseling, een fraai drukwerkje van de Avalonpers. Donateur is wie jaarlijks een bedrag van minimaal EUR 23 stort op girorekening 5274091 t.n.v. Stichting Genootschap Gerrit Achterberg.

Praktische informatie
Het symposium zal plaatsvinden in de Buiningzaal van Museum Flehite, Westsingel 50 te Amersfoort. Flehite is op loopafstand gelegen van het NS-station Amersfoort; in de directe omgeving zijn verschillende parkeergarages (maar let op: Amersfoort gaat danig op de schop). Voor bezoekers van het Achterbergsymposium is de toegang tot het museum op 29 november gratis.

Meer informatie
Stichting Genootschap Gerrit Achterberg
Fabian Stolk
Tulastraat 31
3573 XE Utrecht
telefoon +31 (0)30-271.48.76
e-mail fabian.stolk@let.uu.nl

Bezoek ook de website van het Achterberggenootschap: http://www.let.uu.nl/~Fabian.Stolk/personal/achterberg/SGGA/index.htm


[Dit nummer][Agenda]