0410.a Terug
Vooruit 0410.02

Rub: 0410.01

Date: Wed, 06 Oct 2004 00:07:06 +0200
From: P.J. Verkruijsse <p.j.verkruijsse@uva.nl>
Subject: Rub: 0410.01: Evenementenagenda

Evenementenagenda


AMSTERDAM, Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16

Boekpresentatie, donderdag 14 oktober 2004, 19.00 uur.
Uitgeverij Vantilt en Athenaeum Boekhandel presenteren het nieuwe boek van Marita Mathijsen, 'Nederlandse literatuur in de romantiek 1820-1880'. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de directeur van het Rijksmuseum, Ronald de Leeuw.

AMSTERDAM, De Burcht, Henri Polaklaan 9

Lezing over Piet Paaltjens, zondag 21 november 2004, 14.00 uur.
Neerlandica Marita Mathijsen spreekt over de negentiende-eeuwse humoristische dichter met een tragisch kant Fran‡ois HaverSchmidt, beter bekend onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens. Mathijsen bezorgde recent (samen met Dick Welsink) een, van uitgebreid commentaar voorziene, nieuwe uitgave van de grote poëtische klassieker uit de 19e eeuw Snikken en grimlachjes. Zij zal over de biografische feiten spreken en iets vertellen over het poëtische klimaat in HaverSchmidts tijd, de invloeden die hij heeft ondergaan van met name Heine en ingaan op de vraag wat nu het bijzondere was van het werk van HaverSchmidt/Paaltjens. Prijs EUR 5,00; reserveren gewenst. Zie ook http://www.deburcht-vakbondsmuseum.nl.

DEN HAAG, Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5

Boekpresentatie Louis Paul Boon, woensdag 13 oktober 2004, 16.00 uur.
Uitgeverij Meulenhoff en het Letterkundig Museum presenteren 'De fenomenale feminateek', de enorme collectie plaatjes van naakte vrouwen van Louis Paul Boon. Inleiding door Martin Ros, aanbieding van het eerste exemplaar aan Heleen van Royen. Er is een kleine expositie ingericht van driehonderd originelen uit de feminateek. Reserveren is noodzakelijk: +31 (0)70-3339666.

DEN HAAG, Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5

Vriendendag, zondag 12 december 2004.
De jaarlijkse vriendendag van het Letterkundig Museum wordt dit jaar in december gehouden in verband met de viering van het vijftigjarig jubileum. Aanmelden als vriend kan via de website http://www.letmus.nl.

DEN HAAG, Madurodam

Nacht van de Geschiedenis, zaterdag 30 oktober 2004, 20.00-02.00 uur.
Ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis vindt in Madurodam de Nacht van de Geschiedenis plaats met tal van activiteiten. Dit openingsfeest van de Week van de Geschiedenis heeft een bomvol programma met debatten, columns, interviews, sprekers, live muziek, Speaker's Corner, DJ's, verteltheater, cabaret, toneel, film, een modeshow en nog veel meer geschiedenis over 'Typisch Nederland'. Zie voor meer informatie http://www.anno.nl/anno/anno/i000902.html.

DEN HAAG, Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5

Opening expositie 'De Bezige Bij', vrijdag 22 oktober 2004, 16.00 uur.
Opening van de tentoonstelling over 60 jaar Uitgeverij De Bezige Bij. Gepresenteerd worden 'Hoger honing', het Schrijversprentenboek over de uitgeverij, en 'De gedichten' van Bert Schierbeek, bezorgd door Karin Evers. De expositie over De Bezige Bij is te zien van zaterdag 23 oktober 2004 tot en met zondag 20 februari 2005.

DEN HAAG, Museum Meermanno, Prinsessegracht 30

Opening expositie 'Het Woord is boek geworden', dinsdag 26 oktober 2004, 16.00 uur.
Opening van de tentoonstelling 'Het Woord is boek geworden; de bijbel in handschrift en druk van de zesde eeuw tot vandaag' naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe bijbelvertaling. Toegang uitsluitend voor genodigden. Sprekers: A.S. Soetendorp en A. Nuis. De tentoonstelling is geopend van woensdag 27 oktober 2004 t/m zondag 23 januari 2005, di.-vr. 11.00-17.00 uur; za.-zo. 12.00-17.00 uur. Zie ook http://www.meermanno.nl.

DEN HAAG, Museum Meermanno, Prinsessegracht 30

Week van het Schrift, zaterdag 6 t/m zaterdag 13 november 2004.
In samenwerking met Van Stockum boekverkopers, Vulpenspeciaalzaak Akkerman en de Koninklijke Bibliotheek organiseert Museum Meermanno dit jaar voor het eerst de 'Week van het schrift'. Op de vier deelnemende lokaties zal het schrijven centraal staan in een afwisselend programma van lezingen, workshops, demonstraties en rondleidingen. Museum Meermanno bijt het spits af op 6 november met een mini-expositie, een lezing van Theo Laurentius en workshops 'Letters hakken' en 'Schijven met de ganzenveer'. Zie ook http://www.meermanno.nl.

HAARLEM, Gravenzaal Stadhuis, Grote Markt

Bekendmaking bekroningen 'Mooi Marginaal 2002 en 2003', vrijdag 29 oktober 2004, 16.00 uur.
Het bestuur van de Stichting Laurens Janszoon Coster maakt de bekroningen bekend voor het mooiste marginale drukwerk van de jaren 2002 en 2003. Zie ook http://www.mooimarginaal.nl.

UTRECHT, Winkel van Sinkel, Oudegracht 158

Literair cafe 'Het Hoge Woord' met Menno Wigman, P.F. Thomése en Maarten van Rossem, maandag 18 oktober 2004, 20.30 uur. Toegang gratis.
In de herfst vallen de bladeren, nemen we afscheid van de zomer en verwelkomen we de winter. Tijd voor stamppot, knapperende haardvuren en een boek om de kilte buiten even bij te vergeten. Geen stamppot in Het Hoge Woord van 18 oktober, maar nieuwe poëzie van Menno Wigman, een interview met P.F. Thomése over onder andere zijn roman Schaduwkind en Maarten van Rossem met de gesproken column. Nadere informatie: http://www.slau.nl.

UTRECHT, Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 1,

Literair eindejaarsfestival Spraakmakers, vrijdag 17 december 2004, 20.15 uur.
Het literaire eindejaarsfestival Spraakmakers vat heel literair 2004 samen op drie podia. Met alle hoogte- én dieptepunten, roddels, rellen en laureaten, en dat alles in een afwisselend programma met debatten, interviews, columns, muziek, cabaret, een literaire quiz en film. Prijswinnende auteurs en sleutelfiguren in literaire discussies geven acte de présence. Ga direct 'apart' met je favoriete schrijver, voor een verzoeknummertje in de Literaire Afwerkplaats. Te gast zijn onder meer Kees van Kooten, Pieter Steinz, Arjan Peters, Marja Brouwers, Piet Gerbrandy, Max Pam en vele anderen. Toegang 12,50 euro/ 7,50 euro (reductie). Nadere informatie: http://www.slau.nl.

UTRECHT, diverse plaatsen

Literatuurfestival Mooie woorden, zaterdag 6 november 2004.
Uitgaan en mooie woorden, daarvoor moet je vanaf eind oktober in Utrecht zijn. Dan vindt namelijk het eerste allround literatuurfestival Mooie Woorden plaats. Van 29 oktober tot en met 6 november kun je (nader) kennismaken met het uitgebreide literair/culturele aanbod dat de stad rijk is.
Stichting Utrechts Boekenfeest organiseert Festival Mooie Woorden in samenwerking met de vele literair/culturele organisaties die in Utrecht actief zijn. Tijdens het festival kun je genieten van poëzie, muziek, cabaret, verhalen en films op verschillende podia in de stad. Zo kun je edities bezoeken van o.a. Sneaknacht, Cafestival, Poëziecircus, Lava Live, Kaasschaafcollectief, Verteltheater, Write now!, MC Battle GDMW, PoetryInMotion, Wordscape, Werktitel, Theatergroep TAZ, Dicht/Vorm, Poëzie-entiteit Blauw, Broese en Hinderickx & Winderickx.
Het festival opent met een feest in de Winkel van Sinkel. In dit culturele warenhuis geven de deelnemende organisaties een voorproefje van alle activiteiten die in de festivalweek plaatsvinden, omlijst met andere optredens. Het festival vormt zo dé portal naar het Utrechtse literair/culturele leven van het seizoen 2004-2005.
Meer informatie via http://www.festivalmooiewoorden.nl


[Dit nummer][Agenda]