0503.04 Terug
Vooruit 0503.06

Med: 0503.05

Date: Tue, 1 Mar 2005 10:47:54 +0100
From: Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) <slau@frodo.nl>
Subject: Med: 0503.05: Literair café Het Hoge Woord met Arthur Japin, Tommy Wierenga en Wim Meulenkamp, Utrecht, ma 21 maart 2005

Het Hoge Woord
Maandag 21 maart 2005, 20.30 uur
Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht
Toegang gratis

Na de boekenweek waarin Nederlandse auteurs zich in alle hoeken van het land hebben laten zien organiseert de SLAU (http://www.slau.nl) haar maandelijks literair café Het Hoge Woord met een Utrechtse samenkomst. Gasten in deze editie zijn de Utrechtse Libris Literatuurprijswinaar 2004 Arthur Japin en Tommy Wieringa, die lange tijd in Utrecht woonde. De Gesproken column wordt verzorgd door de Utrechtse auteur Wim Meulenkamp.

Arthur Japin (1956) kreeg in 2004 voor zijn roman Een schitterend gebrek de Libris Literatuurprijs toegekend. In deze roman vertelt Japin het verhaal van Lucia, een vrouw waarvan Casanova in zijn memoires opmerkt dat hij haar werkelijk onrecht heeft gedaan. Na hun eerste ontmoeting in de Veneto vele jaren geleden, ziet Lucia Casanova onverwachts terug in een Amsterdams bordeel. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie: haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Casanova, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en haar werk als hoer. In NRC Handelsblad zegt Arnold Heumakers over de roman: "Ik kan alleen maar bewondering hebben voor de soepele en elegante manier waarop Japin met de thematische complexiteit [vanderoman] een onderhoudende, spannende en (alsof het niet op kan) ook nog ontroerende roman heeft geschreven, voorzien van een solide plot, snedige dialogen, verrassende wendingen en een onverwachtse ontknoping."
Sinds zijn debuut in 1996 met Magonische verhalen, in 2001 verfilmd als Magonia, kreeg Japin diverse prijzen voor zijn werk. In 1995 kreeg hij de LIRA-prijs en voor De zwarte met het witte hart (1997) ontving hij de ECI-prijs. Naast romans schrijft Japin toneelstukken, scenario's en hoorspelen. Zijn boeken zijn in diverse talen vertaald en ook in het buitenland zeer positief ontvangen.

Tommy Wieringa (1967) ontvangt louter juichende kritieken voor zijn pas verschenen roman Joe Speedboot; "een kei van een boek", "het vlaggenschip van dit literaire seizoen", "een ode aan de verbeelding" zijn slechts enkele van de gehoorde superlatieven. Joe Speedboot is een roman over liefde en realiteit. De roman toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Leonie Breebaart zegt in Trouw over de roman: "Het wemelt in dit boek van rake metaforen. Heel fijnzinnig zijn ze niet, maar precies zó zouden ze in het hoofd van Fransje [de verteller] kunnen opkomen. En zo wordt je een boek lang gedwongen te kijken met zijn ogen en te luisteren met zijn oren. Daar komt bij dat Tommy Wieringa een enorm gevoel voor ritme heeft. Nergens verliezen zijn zinnen spanning. Het blijft lopen, het blijft swingen. Zelfs een bladzijdenlang verslag van een wedstrijd armworstelen blijft daardoor een genoegen om te lezen."
Wieringa debuteerde in 1995 met de roman Dormantique's manco, Joe Speedboot is zijn vierde roman. Naast romans schrijft hij poëzie, columns en reisverhalen. Hij was mede-oprichter van het literaire tijdschrift Vrijstaat Austerlitz. Ook schreef hij het scenario voor de korte speelfilm Laatste Wolf.

Wim Meulenkamp (1953) is vooral bekend van de prachtige boeken die hij schreef over Follies (bizarre bouwwerken), maar nu hij wijdt zich vooral aan het schrijven van fictie. In 2002 verscheen zijn debuutroman Over de horizon: verwilderde roman. Recent publiceerde Meulenkamp Letterkundig leven: De pen, de dood, de liefde, observaties van aspecten van een schrijvend leven. De episodes in dit boek spelen afwisselend in het verleden en in het heden. Deels zijn het ficties, maar ook betreft het manipulaties met historische personages. Momenteel schrijft hij aan een nieuwe roman.


[Dit nummer][Agenda]