0503.05 Terug
Vooruit 0503.07

Med: 0503.06

Date: Mon, 07 Mar 2005 15:58:13 +0100
From: Bert Vanheste <g.vanheste@let.ru.nl>
Subject: Med: 0503.06: Lezingencyclus 'Nijmeegse coryfeeën' in het Vlaams Cultureel Kwartier, Nijmegen, april - juni 2005

Vlaams Cultureel Kwartier
Lezingencyclus 'Nijmeegse coryfeeën'

Het Vlaams Cultureel Kwartier heeft begin dit jaar, na jarenlange voorbereiding, zijn intrek genomen in het Arsenaal, het rijksmonument aan de Mariënburg te Nijmegen. De feestelijke opening vindt naar verwachting half september plaats.

Als bijdrage aan 'Nijmegen 2000 jaar' wijdt de Stichting het Vlaams Cultureel Kwartier zijn allereerste lezingencyclus aan acht prominente Nijmeegse figuren: Nescio, Ivens, Kellendonk, gebroeders Van Limburg, Rosseels, Ter Balkt, Schillebeeckx en Mariken van Nieumeghen.

De lezingen vinden plaats op maandag om 20.00 uur in het Arsenaal. Het lokaal van het Vlaams Cultureel Kwartier (Arsenaalpoort, 6, tweede verdieping) biedt plaats aan 82 personen. De toegangsprijs bedraagt EUR 10 per avond, koffie/thee met koekje in de pauze inbegrepen. Een abonnement op de cyclus kost EUR 70.

Bestellen van kaartjes en abonnementen: telefoon +31 (0)24-356.26.49 (A. Vanheste) of e-mail: g.vanheste@let.ru.nl

De kaartjes kunnen worden opgehaald tegen contante betaling tot twee weken vóór de lezing ofwel Uniceflaan, 37, Nijmegen ofwel Arsenaalpoort, 6. De tijden waarop dit kan, worden telefonisch of per e-mail doorgegeven.

 1. Nescio in Nijmegen: hoe (on)hollands! Bert Vanheste. Maandag 4 april 2005.
  Nescio, misschien wel de beste schrijver van Nederland, richtte in enkele sublieme passages het onvergankelijke beeld op van Nijmegen als de meest onhollandse stad.
 2. Joris Ivens: Nijmegen in de filmische voorhoede. André Stufkens. Maandag 11 april 2005.
  De directeur van de Europese Stichting Joris Ivens laat zien hoe zijn stadgenoot, de grootste documentaire cineast van zijn tijd, Nijmegen zichtbaar heeft gemaakt.
 3. Frans Kellendonk, het mystiek lichaam van Nijmegen. Peter Altena. Maandag 18 april 2005.
  Kellendonk ontpopt zich van lieverlee als de belangrijkste Nederlandse schrijver van het laatste kwart van de vorige eeuw. Sterke boeken laten zich steeds weer ontdekken.
 4. De Nijmeegse Gebroeders van Limburg. Pieter Roelofs. Maandag 25 april 2005.
  Eindelijk! Nijmegen ontdekt zijn eigen oude meesters. In een tentoonstelling van wereldklasse in Museum Het Valkhof staan vanaf eind augustus Paul, Johan en Herman van Limburg centraal. Pieter Roelofs is de conservator oude kunst.
 5. Hoe onhollands zijn Rosseels' parken? Christ van der Heijden. Maandag 9 mei 2005.
  De landschapsarchitect Rosseels ontwierp het prachtige Kronenburger- en het inmiddels verminkte Hunnerpark. Ook het Valkhofpark heeft veel aan hem te danken. Een Vlaamse landschapsarchitecte belicht de creaties van de Leuvense ontwerper.
 6. De P.C. Hooftpoëzie van H.H. ter Balkt. Jos Joosten. Maandag 23 mei 2005.
  Misschien wel de ware Dichter des Vaderlands. Vast en zeker de Nijmeegse Stadsdichter. Valt meer en meer in de hoogste prijzen. Is voor geen enkel poëtisch gat te vangen. Betrokken, raadselachtig, origineel, onhollands?
 7. Edward Schillebeeckx. Jezus, wat een theoloog! Erik Borgman. Maandag 13 juni 2005.
  Schillebeeckx voelt zich al 45 jaar als een vis in het rebelse Nijmeegse water. Dé theoloog van zijn tijd vertrekt van de tijdgebonden menselijke ervaringen. Zijn biograaf Borgman portretteert de 90-jarige, grootste Nijmeegse Vlaming.
 8. Mariken, heldin van Bohuslav Martinu's opera. Joost Langeveld. 20 juni.
  Nijmeegs Mariken is al vijf eeuwen de heldin in een Antwerps leesdrama. Martinu maakte van haar een operaheldin. Op 16 oktober treedt zij voor het eerst op in ons land en wel in De Vereeniging. Er zit dus ook muziek in Mariken van Nieumeghen.
Bert Vanheste
Voorzitter stichting Het Vlaams Cultureel Kwartier
Uniceflaan, 37, 6525 JL Nijmegen
+31 (0)24-356.26.49


[Dit nummer]