Neder-L is bezig te transformeren van het oude vertrouwde webformaat (= www.neder-l.nl) naar een nieuw blogformaat (= nederl.blogspot.com). Dat is geen eenvoudig proces. Moet dat dan en is die transformatie niet onzinnig modieus? Het oude vertrouwde www.neder-l.nl was toch prima? Nee, Neder-L in blogformaat is geen modegril.
        Neder-L in blogformaat heeft drie grote voordelen ten opzichte van Neder-L in het oude webformaat. Het eerste voordeel van het blogformaat is dat het de Neder-L-redacteurs veel minder tijd kost om Neder-L te vullen met berichten. In de oude www.neder-l.nl-situatie stuurden redacteurs berichten naar hoofdredacteur Ben Salemans. Die verzamelde die berichten en maakte daar een of twee keer per maand (vaak kreunend, rond middernacht of veel later) een Neder-L-bulletin in webformaat van. Dat was een zeer arbeidsintensieve klus. Per nummer plusminus 6 tot 8 uur werk. Bij Neder-L in blogformaat kan elke Neder-L-redacteur direct, binnen enkele minuten en zonder tussenkomst van de hoofdredacteur, een bericht in Neder-L plaatsen. Een redacteur plaatst een bericht en dat is direct zichtbaar op Neder-L in blogformaat. Perfect, toch? Daar komt meteen het tweede voordeel van Neder-L in blogformaat om de hoek kijken: Neder-L in blogformaat is veel actueler. Elke dag, elke minuut, kan de inhoud van Neder-L in blogformaat worden vernieuwd. Het derde voordeel is dat berichten in blogformaat ook toegankelijk kunnen worden gemaakt via sociale media als Facebook, Twitter, RSS-feed. Hoe dat precies moet zijn we overigens nog aan het uitzoeken.
        Het transformatieproces van web- naar blogformaat is niet eenvoudig. Dat gaat met vallen en opstaan, met ongemakken voor de Neder-L-redacteurs, en, sorry, ook voor Neder-L-lezers. Maar we komen er wel uit, werkend met 'voortschrijdend inzicht'... Graag nog een beetje geduld en begrip... Neder-L bestaat al sinds juni 1992 en wij, Neder-L-redacteurs, willen ons tijdschrift een toekomst te geven. Dat is volgens ons alleen maar mogelijk in blogformaat. Neder-L in webformaat was te arbeidsintensief en niet actueel genoeg. Maar ja, die transformatie van web- naar blogformaat heeft gewoon even wat tijd nodig...
        Op de (oude) website www.neder-l.nl komen in elk geval maandelijkse overzichten te staan, zoals hieronder afgebeeld, van de berichten die eerder op het Nederl-blog zijn verschenen. Anders gezegd: www.neder-l.nl gaat een archieffunctie vervullen. Hoe die archieffunctie er precies gaat uitzien, weten we nog niet precies. Zo is het nog onduidelijk wat er met het (heel populaire) Vacature-archief en met de Evenementenagenda op www.neder-l.nl gaat gebeuren. Maar natuurlijk gooien we de diverse archiefonderdelen van www.neder-l.nl niet zomaar weg.
        In elk geval geldt het volgende: als je de allerlaatste, meest recente, Neder-L-berichten wilt zien, moet je niet naar www.neder-l.nl gaan, maar naar nederl.blogspot.com. Wordt vervolgd...

 

Verschenen op nederl.blogspot.com in juni 2010

 


[Agenda]- [Vacatures]- [Tijdschriften]- [Archief]- [Over Neder-L]- [Huidig nummer]